4 soorten vloeren om warm voor te lopen

4 soorten vloeren om warm voor te lopen

Vloeren zijn belangrijke – vaak grote – oppervlaktes in een interieur, en daardoor sterk van invloed op jouw beleving van de ruimte. Rekening houdend met hoe jij wil dat de ruimte aanvoelt, waar moet je op letten bij de keuze van een vloer? En welke innovaties zijn er? In dit artikel belicht ik kort wat aspecten van enkele vloeren en geef ik aan wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.

Houtenvloeren

Er zijn twee hoofdsoorten.

  1. Je hebt de massief houtenvloer, zeg maar de houtenplank met mes-en-groef. Dat betekent dat de planken in elkaar worden geschoven en zwevend gelegd kunnen worden. Zwevend betekent dat je de vloer niet vastzet aan de ondervloer. Hierdoor kunnen de planken uitzetten en krimpen, want hout ‘werkt’ onder invloed van vocht- en temperatuurverschillen. Zo kunnen wel kleine naden tussen de planken ontstaan.
  2. Wil je daarom liever meer aansluitende planken? Dan is een houtenvloer met een drager een goede optie. Op de foto zie je een kruislings verlijmde drager, net zoals bij multiplex, met een houten toplaag van enkele millimeters.

houtenvloer met drager

De vorm van de vloer is het meest vormvast en ‘werkt’ door de stabiele drager nagenoeg niet. Een drager gebruik je voornamelijk bij een strak gelegd parket. De toplaag kan allerlei verschillende houtsoorten bevatten en je kunt de vloer leggen in verschillende motieven.

Je houtenvloer kun je mooi afwerken met matte olie. Zelf heb ik goede resultaten met de olie van Osmo (http://www.osmonederland.nl/hardwax-olie-original.html), ik gebruik die ook vaak voor mijn meubelen. Maar er zijn meer goede merken olie.

Laminaatvloeren

Wil je een nagenoeg onderhoudsvrije vloer en heb je minder budget, dan is daar natuurlijk de laminaatvloer. Tegenwoordig zijn er aardige soorten laminaat bij, zeker als je op de glansgraad let. Goedkopere soorten zijn glad aan de bovenkant, de betere hebben een houtstructuur en zijn mat afgewerkt.

Een laminaatvloer is grofweg opgebouwd uit een drager, fotoprint en een toplaag. Kijk zo:

laminaatvloer-opbouw

Dus wil je een mooie laminaatvloer, let dan bij je aankoop of deze een matte afwerking met structuur heeft.

Tegels

Naast houtenvloeren, bestaan er ook steenachtige. Een tegelvloer is een van de meest bekende. Kijk bij je aankoop naar tegels die na het bakken gezaagd zijn. Deze tegels worden gerectificeerde tegels genoemd en zijn gegarandeerd recht en haaks. Hierdoor kunnen de voegen zeer smal blijven. Voegen van 1 tot 1,15 mm zijn dan eerder regel dan uitzondering.

Doorgaans dien je tegels te lijmen op de ondervloer, maar er is een nieuwe innovatie. Tegels op klittenband!

tegels-op-klittenband

Stel, je wilt een vloer snel kunnen leggen, maar vooral ook weer snel kunnen vervangen. Bijvoorbeeld op stands voor beurzen, in huurhuizen, of bij tijdelijke bewoning. Dan zijn volwaardige tegels op klittenband een uitkomst.

Dergelijke tegels bestaan uit een porseleinen oppervlakte met een dikte van slechts 4,5 mm. Die tegels kun je plaatsen op nieuwe of bestaande binnenvloeren – met uitzondering van tapijt. De kenmerken van deze tegels maken het een ideaal product voor een herstructurering of als je actie moet ondernemen in een korte tijd.

Door het klittenband leg je de tegels zwevend. Een van de grote voordelen van die zwevende plaatsing is de mogelijkheid de coating van je vloer of een ander oppervlak met de grootst mogelijke eenvoud uit te voeren en te veranderen. Eventueel kun je je vloer zelfs hergebruiken in andere installaties.

Een filmpje over het leggen van tegels op klittenband: http://youtu.be/nV9m_Aq0Thw.

Gietvloer

Een andere vloertype is een gietvloer. Hierbij ontbreken de voegen en krijg je een egale harde vloer dat door het ontbreken van de voegen een groter effect geeft in je interieur.

gietvloer

Het leggen van een gietvloer is specialistenwerk. Gietvloeren worden opgebouwd in meerdere lagen en de kleurlaag bestaat uit één kleur. Er zijn overigens ook ‘gevlamde’ varianten met meerdere kleurnuances. Je maakt een betondesign door de vloer te polijsten. Betondesign gietvloeren hebben van zichzelf dat echte robuuste en wilde betonuiterlijk. Je ziet hierboven op de foto wat ik daarmee bedoel. Als ontwerper vind ik betondesign gietvloeren mooi; ze hebben een echt betonuiterlijk, zijn minimalistisch, hebben een warme uitstraling en worden als echte designvloer helemaal naadloos gelegd. Er zijn verschillende bedrijven te vinden op internet gespecialiseerd in het leggen van gietvloeren.

Overige vloeren

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer soorten vloeren. Denk aan:

  • vinyl,
  • linoleum,
  • kurk,
  • woongrind,
  • tapijt,
  • et cetera.

Ook voor vinyl en linoleum geldt dat de glansgraad een belangrijk effect heeft op het eindresultaat.

Voor dit artikel gaat het te ver om alle soorten vloeren en de nieuwste ontwikkelingen daarin te beschrijven. Er is zoveel over te vertellen! Mocht je graag meer willen weten over een van deze soorten, laat het mij onder dit blog weten.

Edwin de Kuiper
www.stijlapart.nl

PS. Samen aan de slag? Mail mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *