Een jaar lang goedkoper je huis verbouwen

Goed nieuws voor interieurontwerpers en huizenbezitters. Per 1 maart gaat de btw die geldt op renovatie omlaag, van 21 procent naar 6 procent. Deze maatregel zal een jaar lang, dus tot en met 1 maart 2014, van kracht zijn. Zeker voor particulieren of instanties zonder btw-aftrek kan deze besparing al snel oplopen tot duizenden euro’s en geeft bovendien de kans om de bestaande woning in waarde te laten stijgen.

Waar gaat het om? Dit is een van de maatregelen uit het akkoord over de woningmarkt. Het gaat om de btw op het onderhoud en verbouwen van woningen en is bedoeld om de dienstverlenende sector (de mensen in de bouw, alsook de interieurbouwer en -ontwerper) en huizenbezitters economisch te helpen.

Op dit moment (februari) is het ministerie van financiën de details nog aan het uitwerken. Volgens het ministerie zal deze gestoeld worden op de vorige btw-verlaging van oktober 2010. Dit betekent dat voor materiaal nog steeds 21% BTW gerekend moet worden. Op arbeidsloon, zoals installatiewerk van dakkapellen, kozijnen en andere verbouwingen, rust de BTW verlaging.

Omdat het renovatie betreft, hoopt de regering dat we dit ook duurzaam zullen aanpakken. Daarom is er bijvoorbeeld ook een investeringsfonds ter hoogte van 150 mln voor energiebesparende maatregelen in de gebouwde omgeving, voor zowel verhuurders als eigen woningbezitters. Dit fonds wordt aangevuld met middelen uit de markt, zodat het naar verwachting zal verviervoudigen tot 600 mln.

Duurzaam renoveren kan vaak op een breder terrein dan je denkt. Natuurlijk zijn welbekende complete dak- en vloerisolaties mogelijk. Maar het kan ook gaan om kozijnen, ramen (denk aan dubbelglas), keukens, of sanitair.

Het is dus het juiste moment om die uitgestelde verbouwing uit te voeren. Maar hoe pak je dat het handigst aan? Hieronder tips voor zowel de huiseigenaar als de interieurontwerper.

Stap 1. Zorg voor een totaalplan. Met andere woorden: laat niet alleen de dakkapel repareren of vervangen, maar kijk naar de gehele ruimte. Dakisolatie is vaak een goede start om eindelijk eens die zolder te gaan gebruiken als kamer!

Je kunt dat zelf doen, dan kun je door naar stap 3, of je kunt een interieurontwerper inschakelen voor wie het maken van een totaalplan dagelijks werk is.

Stap 2. Kies een ontwerper met verstand van bouwen en verbouwen. Kijk goed naar het portfolio van een ontwerper op zijn website, of vraag ernaar in een kennisgesprek. Belangrijk is natuurlijk ook, of het klikt tussen de ontwerper en jou. Je koopt niet iets kant-en-klaar maar zult echt samen om de tafel moeten om je verbouwing te realiseren, en dan is het uiteraard handig als je elkaar goed ‘verstaat’.

Heeft je interieurontwerper geen ervaring met bouwen en verbouwen? Zoek dan samenwerking met een bouwkundig architect. Een dergelijke samenwerking is buitengewoon effectief. Een architect heeft geleerd je huis als object te zien en kijkt naar bouwkundige aspecten. Een interieurontwerper kijkt naar het gebruik, indeling, de sfeer en de verlichting.

Stap 3. Regel de eventueel benodigde omgevingsvergunning. Ga niet zomaar aan de slag, maar controleer eerst of het in je gemeente nodig is ergens melding van te doen, of een omgevings- dan wel watervergunning aan te vragen. Via de Vergunningscheck van Omgevingsloket online kun je snel checken of en wat je moet regelen voor je renovatie.

Stap 4. Maak een schets. Werk deze daarna uit in:

 •  een vastomlijnde tekening;
 • (3d) visualisaties van hoe de ruimte eruit moet komen te zien;
 •  en een tijd- en kostenraming.

Voor bouwtechnische tekeningen gebruiken ontwerpers en bouwers CAD- of 3D-programma’s. Met BIM kan je als ontwerper zelfs gelijk de factoren tijd en kosten in het ontwerp meenemen.

Zelf pak ik deze stap als volgt aan:

   1. Schetsfase: een schetsontwerp. Hiermee schets ik de contouren en maak ik sfeerimpressies. Nog niet alles is in detail uitgewerkt.
   2. Ontwerpfase: uitgewerkt ontwerp. Hierin werk ik alles pas uit, als jij als opdrachtgever het schetsontwerp goedgekeurd hebt. Hiermee geef ik je ruimte om aanpassingen te maken en is de besluitvorming duidelijk. Ik ben benieuwd hoe andere interieurontwerpers dit doen, reageren kan onder dit blog.

Stap 5. Besteed het renovatiewerk aan. Wie gaat wat doen? Laat je (een deel van) het werk door professionals uitvoeren, vraag dan meerdere offertes op bij bijvoorbeeld bouwbedrijven. Kijk daarbij niet alleen naar de scherpste prijs, maar ook naar de communicatie. Reageert de professional snel? Adequaat? Herken je jouw wensen terug in de offerte? Als iemand de goedkoopste prijs neerlegt, maar ondertussen nooit zijn afspraken nakomt, verandert goedkoop in duurkoop.

Stap 6. Begin! Het handige aan een interieurontwerper in de arm nemen is dat deze niet alleen toeziet op de uitvoering maar ook de kwaliteit van het uitgevoerde controleert. Dat betekent dat als er onderweg iets niet helemaal goed gaat, je niet zelf de confrontatie aan hoeft met de mensen die dagelijks in en uit lopen om je huis op te knappen. Je kunt een uitstekende verstandhouding bewaren terwijl ondertussen de ontwerper de hete kastanjes uit het vuur haalt.

Binnen enkele weken geef ik ook tips en ideeën voor een verbouwing om maximaal gebruik te maken van deze regeling. Hou de website in de gaten of abonneer je gratis om nieuwe updates te ontvangen.

Edwin de Kuiper
www.stijlapart.nl

PS. Samen aan de slag? Mail mij.

 

2 gedachten over “Een jaar lang goedkoper je huis verbouwen

 1. Marylou Caesar

  Are you looking for effective advertising that actually gets good results? Sorry to bug you on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your promotional text to websites through their contact pages just like you’re getting this note right now. You can specify targets by keyword or just fire off mass blasts to sites in any country you choose. So let’s assume you’re looking to blast an ad to all the contractors in the USA, we’ll grab websites for just those and post your promo to them. Providing you’re advertising something that’s relevant to that business category then you’ll receive awesome results!

  Type up a quick note to ethan3646hug@gmail.com for the details

 2. Preston Heard

  Have you heard that messages that come through on your website contact form are in effect a highly effective way to get more web traffic, sales, video views etc. for your website? How exactly is this done? Super easy, we create an ad for your business and we mass post it to hundreds of thousands contact pages on sites in whatever niche or country you want to target. Do these types of ads work? You’re living proof that they do since you’re reading this message right now The awesome thing is, this doesn’t cost more than $3 a day! Interested in more details? just reply to this email address: HardinJakobev58771@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *