Profiel Edwin de Kuiper

Portret: Edwin de Kuiper

Edwin de Kuiper (1962) heeft een achtergrond in design, technologie en marketing.

 

“Ik zorg voor een effectief interieur voor welzijn en marketing. Op basis van de bedrijfsdoelstellingen en processen zoek ik naar de optimale omgeving.”

Al in 1990 is hij begonnen met het toepassen van computertechnologie CAD (Computer Aided Design) om vormgeving te kunnen bestuderen, wat inmiddels is uitgegroeid tot geavanceerde fotorealistische computer-based design. Lichtberekeningen en effecten van materialen worden hierin meegenomen. Functionaliteit en esthetiek blijven centraal staan.

In 2007 is hij gestart met zijn ontwerpbureau STIJLAPART, waarmee hij zich naast het ontwerpen van meubelen ook richt op het ontwerpen van interieuroplossingen en verbouwingen.

De ontwerpen van Edwin kenmerken zich door hun spannende balans tussen strakke, minimalistische vormgeving en technisch vernuft. Hij specialiseerde zich in het ontwerpen en maken van multifunctionele interieurs en meubelen.

Vanuit zijn technisch inzicht creëert hij verrassende oplossingen, waarbij hij tevens een scherp oog houdt voor esthetiek. Zo ontstaan er altijd praktische én onalledaagse mogelijkheden voor dagelijks gebruik, waarbij er zowel sprake is van evenwicht als contrast tussen materialen, kleuren en vormen.

Edwin: “Bij een zakelijk interieurontwerp kijk ik altijd naar de volgende aspecten:”

 • Ruimte: efficient ruimtegebruik
 • Bedrijfsmerk: klanten én medewerkers moeten zich kunnen indentificeren bij het merk
 • Functie: een kantoor moet een plek zijn om elkaar te ontmoeten
 • Welzijn: mensen zijn innovatiever, creatiever en productiever als zij in een prettige omgeving kunnen werken
 • Aantrekken: een kantoorruimte moet uitnodigend zijn, het trekt daarbij klanten en nieuwe talenten aan

Kennis en ervaring:

Design, Bedrijfskunde, Techniek (IT/Bouwkunde)

Ruim 25 jaar ervaring met vormgeving van interieurs en meubels. Verbouwingen uitgevoerd en begeleid. Meubelen ontworpen, gemaakt en verkocht. Diverse ontwerpopdrachten voor interieur en meubels.

Portfolio

Hieronder worden enkele projecten uitgelicht.

Bijzondere projecten

 • 1998, Musica, kunst met functionaliteit. CD / DVD meubel gebaseerd op oude en vergeten muziekinstrumenten
 • 2008, Bijdrage aan programma RTL4 voor een project met het materiaal LG Hi-max voor een Studio in Amsterdam.
 • 2009, Ontwerp ‘Afvalspaarlamp’; Oplossing voor zwerfafval in de gemeente Eindhoven.
 • 2009, Kinderkamer met ruimtelijke effecten; Het behang heb ik ontworpen met een 3D computertekening waardoor het interieur een virtuele doorloop krijgt in de diepte.
 • 2010, Hotel Mecure tafelontwerp
 • 2012, Studie in samenwerking met Universieteit Twente naar zwerfafval in schoolgemeenschap

Exposities en nominaties

 • 2007 – 2012 Publicaties in diverse tijdschriften
 • 2007, Expositie Jan de Bouvrie
 • 2009, Nominatie voor ontwerp ‘Afvalspaarlamp’; Een ontwerpwedstrijd: ‘Strijp-S, simply the cleanest’ uitgeschreven door de gemeente Eindhoven. ‘Afvalspaarlamp’ is een multifunctionele afvalbak. Omdat de oude gloeilamp zo bepalend is geweest voor Philips in Eindhoven en nu ‘afval’ dreigt te worden, is deze in dit ontwerp symbolisch hergebruikt als afvalbak cq. zitelement. De ‘Afvalspaarlamp’, die als doel heeft zwerfafval te voorkomen, kan geheel worden geproduceerd uit datzelfde zwerfafval. Daardoor vallen zowel het ontwerp (de gloeilamp) als het materiaal (afval) in de kringloop van hergebruik.