Boeken reizen dankzij zwerfbibliotheek in Praamstra

Tot en met 16 maart, het eind van de Boekenweek, is de bewegende boekenkast ‘Move on Time’ van ontwerper Edwin de Kuiper te zien in boekhandel Praamstra. Boekenweekthema van dit jaar is ‘reizen’. De kast is daarom toepasselijk een zwerfbibliotheek, zodat ook de boeken zelf de wereld over kunnen dolen.

Boekhandel Praamstra heeft de kast van De Kuiper met boeken gevuld. Bezoekers van de boekhandel mogen daar een boek uithalen en vervangen door een boek dat ze zelf hebben meegebracht. Ook mogen ze de stand van de boekenkast veranderen.

De boeken uit de kast reizen niet alleen af naar een andere locatie. Ze reizen in zekere zin ook ‘door de tijd’. Edwin de Kuiper heeft het idee van de ouderwetse klok met contragewichten verwerkt in de kast. De filosofie achter het ontwerp is dat een boek een verhaal vertelt en daardoor een stuk tijd in zich heeft. Een boekenkast zou je daarom een ‘tijdhouder’ kunnen noemen. De boekenkast beweegt daarom als u er ‘tijd’ uithaalt of inzet. Op YouTube kunt u zien hoe het werkt:Boekliefhebbers die een nieuw boek in de kast plaatsen wordt gevraagd of zij erna een foto maken van de Move on Time in de nieuwe positie en die tweeten met hashtag #mymoveontime.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *