Muziek piano in horeca

Effecten van muziek in Horeca

Klassieke muziek

In Restaurants waar klassieke muziek wordt gedraaid leidt tot hogere bestedingen van uw gasten. Zij voelen zich door de muziek rijker en gedragen zich hier vervolgens naar. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse Leicester University. Gemiddelde bestedingen bij het horen van klassieke muziek is 24 pond, popmuziek 22 pond en geen muziek 21,70 pond, volgens het onderzoek waar Bedrijfschap Horeca en Catering over rapporteert.

Hierbij wordt ongeveer 14 minuten langer getafeld bij rustige muziek dan bij snelle muziek.

Of het langer blijven zitten naar verhouding positief doorwerkt op de totale omzet is niet doorgerekend.

Muziek geeft uw gasten 6% tot zelfs 21% meer een gelukzalig gevoel? Tenminste, volgens Canadese onderzoekers van de McGill University. Bij het luisteren naar muziek komt er namelijk 6% tot 21% dopamine vrij. Dopamine is een lichaamseigen stof dat je een geluksgevoel bezorgt en je zelfvertrouwen geeft.

Muziek heeft daarbij ook een bijzonder goed motiverend effect op uw personeel, wat uiteindelijk de klantvriendelijkheid / gastvrijheid zo u wilt, ten goede komt.

Kosten verlagen

Muziekgebruik kost geld, ook met een eigen installatie. Het jaartarief om het hele jaar legaal muziek af te spelen ligt gemiddeld op zo’n € 900, meld het bedrijfschap. Dit kunt u aanzienlijk verlagen indien u het openbare gebruik zelf bij rechtenorganisatie Buma/Stemra meldt. Dit scheelt meer dan 30%.

Muziek en wijn

In een ander onderzoek, gepubliceerd in Journal of Applied Psychology, april 1999, wordt het verband gelegd tussen muziek en aankopen van wijn.

In een periode van twee weken is er Franse of Duitse muziek ten gehore gebracht. De verkoop van wijn verliep evenredig met de muziek uit het land van herkomt. Wanneer Franse muziek gehoord werd, kocht men Franse wijn en bij Duitse muziek, Duitse wijnen. Bij navraag bleek de koper van de wijn in de supermarkt zich niet bewust van de muziek en de keuze die gemaakt werd.

In een restaurant heeft dit naar alle waarschijnlijkheid ook invloed op de keuze uit kaart en de wijn die men wil schenken.

Conclusie voor een hogere omzet: klassieke muziek, uit een passend land bij de (wijn)kaart en dan wel vrolijk en met een leuk tempo.

1 gedachte op “Effecten van muziek in Horeca

  1. Harald ter Haar

    Goed om dit ondernemers onder de aandacht te brengen, want het klopt helemaal. De reden waarom ondernemers hier echter niet naar handelen is omdat zij liever de trend volgen van het kuddegedrag van klanten in plaats van wat de klant daadwerkelijk wil. Ze durven de verandering dus niet aan. Het wachten is tot er genoeg schapen over de dam zijn.

    Voor ondernemers die op een relatief makkelijke manier een indruk willen krijgen van wat er zoal aan klassieke muziek te presenteren is raad ik aan de website Muziekstromen te bezoeken. Het is een soort online enceclopedie van klassieke componisten en diens composities waar je uitvoeringen gratis kunt beluisteren, beoordelen en zelfs bediscussieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *