Kantoor aan huis

Geen files, makkelijke kleding, je eigen muziekje of juist niet, kortom, thuis kun je je eigen werkplek inrichten zoals jij dat wilt, jouw kantoor aan huis. Ik wil jullie daarom graag een aantal tips geven hoe je jouw home office tot jouw ideale werkplek maakt.

Ruimte

Om te beginnen is de ruimte erg belangrijk, voor mij is dat de basis van alle keuzes die je gaat maken. Het geeft een belangrijk kader aan. Ook de uitstraling, de corporate identity zouden grotere bedrijven dat noemen, is ook voor de zelfstandige professional of MKB van belang. Hoe wil je overkomen begint met je eigen gevoel. Dat gevoel kun je opwekken door jouw eigen omgeving, je huiskantoor.

Allereerst richt je het kantoor in, zodat je er jezelf op je gemak voelt. Echter is het van belang dat je een rustige werksfeer creëert. Hiervoor geldt “less is more” hoe minder attributen je rond hebt staan des te beter. Ook moet je er voor zorgen dat je niets hebt dat je sterk kan afleiden, je wilt focus kunnen houden. Planten zijn daarnaast wel erg goed voor de een home office, ze zorgen voor frisse lucht en een aangenaam ruimteklimaat.

Niet alleen planten zorgen voor frisse lucht ook genoeg ventilatie is hiervoor van belang. Zorg er voor dat je ramen hebt die je kunt openen en dat er een lucht stroming door de ruimte tot stand kan komen. Als je dan een aantal uur achter elkaar aan het werken ben blijf je fit en geconcentreerd omdat er genoeg zuurstof in de ruimte aanwezig is.

Probeer indien je er de ruimte voor hebt ook een echte aparte werkruimte te maken. Dus zorg er voor dat je een aparte kamer of bijgebouw hebt waarin je jouw huis kantoor houdt. Hierdoor kun je ook echt in je werk omgeving werken en in je huis leven. Zo zorg je er voor dat privé en werk ook binnenshuis niet door elkaar lopen.

Belastingaftrek van kosten voor werkplek

Het aanschaffen en inrichten van een huiskantoor kan al snel flink in de papieren lopen. Als je een degelijk bureau wilt en eveneens een goede bureaustoel dan heb je het al over een investering. Natuurlijk verdien je dit al terug omdat je geen reiskosten meer hebt. Maar er is nog een extra voordeeltje te behalen. Afhankelijk van de voorwaarden die in jouw situatie van toepassing zijn is het mogelijk om belasting aftrek te krijgen voor de kosten die je maakt voor het inrichten van je werkplek. Hiertoe kun je een kijkje nemen op de website van de belastingdienst zo zie je meteen of je recht hebt op deze aftrekpost. Hierdoor hoeft een huiskantoor ineens niet zo duur te zijn zoals je dit misschien in eerste instantie dacht.

Sterker, je werkplezier waar je dagelijks mee te maken hebt, is goud waard!

Bureau

Een opgeruimd bureau is naar mijn mening een must, voor focus, overzicht en het hoort bij een prettige werkomgeving. Veel bedrijven hanteren daarom ook een “Clean Desk policy”. Een heel mooi voorbeeld van zo’n bureau heb ik ook genoemd naar deze werkwijze.

Clean Desk van STIJLAPART, Design Edwin de Kuiper

Hoogglans wit modern bureau

Probeer er ook voor te zorgen dat je werkplek en je bureau daar staat waar er genoeg daglicht binnen komt. Zorg er wel voor dat je het daglicht van zij komt. Zo voorkom je dat de zon in je gezicht schijnt en je met je ogen gaat knijpen, met hoofdpijn als gevolg. Hang er goede zonneweringen op zodat je er voor kunt zorgen dat je altijd goed zicht blijft houden op je computerscherm. Mocht je daarnaast ook nog gebruik maken van een lamp zorg er dan voor dat je deze eenvoudig kunt verstellen. Met het juiste licht blijf je geconcentreerd werken en wordt je eveneens minder snel moe. Dus het juiste licht maakt dat je een productieve werkplek krijgt.

Bureaustoel

Naast het bureau is een goede bureaustoel ook ontzettend belangrijk. Het loont zich, of misschien wel beter gezegd het is van groot belang dat je een kwalitatief goede bureaustoel koopt. Ook als je hier misschien wat dieper voor in de buidel moet tasten is dit absoluut geen weggegooid geld. Buiten het feit dat het design en het materiaal van belang is, is het ook van belang voor je gezondheid om de juiste stoel aan te schaffen.

Rugklachten kunnen al snel voorkomen worden door een stoel die zich eenvoudig laat aanpassen aan de lichamelijke afmetingen en wensen. De juiste stoel voorkomt spanning in het lichaam en zorgt er bovendien voor dat je concentratie toeneemt. De bureaustoel moet evenals het bureau in hoogte verstelbaar zijn. Het is ook mogelijk om naast een zit gedeelte een staan gedeelte in te richten in je home office. Zo hoef je niet alleen maar zittend te werken en kun je ook af en toe staand werken. Hierdoor ontlast je de rug op een natuurlijke manier.

Een alternatief voor de normale bureaustoel is bijvoorbeeld een zitbal. Deze kun je al voor rond de 20 euro bestellen. Door het instabiele zitvlak worden je rugspieren automatisch getraind. Echter moet je niet de gehele werkdag alleen maar op een zitbal blijven zitten, dit zorgt vooral bij ongetrainde rugspieren voor klachten.

Heb je vragen?

Waarschijnlijk wist je al dat een goede bureaustoel van belang is, ook de zithouding ter voorkoming van rugklachten, RSI en andere klachten is al veel geschreven.

Wil je hulp en advies bij het inrichten van jouw werkplek, laat het mij weten. Ik hoor graag je vraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *