natuur helpt mensen herstellen van stress

Gebruik planten & natuur in je interieurontwerp

Als ik één ding moest kiezen dat in ieder interieurontwerp op een manier moet terug komen, dan zijn het wel planten en natuur. Binnen de omgevingspsychologie is de positieve invloed van natuur op mensen al vaak aangetoond. De belangrijkste effecten van planten en natuur op mensen zijn:

  • dat ze ons helpen te ontspannen;
  • ze maken ons weerbaarder tegen stress en;
  • ze verbeteren onze stemming.

(bijv. Hartig e.a., 1991; Laumann e.a., 2003; Ulrich e.a., 1991)

natuur verlaagt bloeddruk

Deze effecten zijn zelfs terug te vinden in onze fysiologie: als we naar natuur kijken verlaagt onze bloeddruk en als we naar een stedelijke omgeving kijken, verhoogt onze bloeddruk (Hartig e.a., 2003).

natuur bevordert gezondheid

Bovendien zijn er aanwijzingen dat planten en natuur een positieve invloed hebben op onze lichamelijke (Gezondheidsraad & RMNO, 2004) en geestelijke gezondheid (Kim e.a., 2009). De verklaring hiervoor is dat natuur ons helpt ontspannen. Daardoor komen we gemakkelijker in een staat waarin we lichamelijk en geestelijke optimaal kunnen functioneren (Han, 2002).

mensen vragen om planten

Ook in mijn eigen ervaring als omgevingspsycholoog ben ik deze voorkeur voor planten tegen gekomen. Bij alle emotioneel programma van eisen die we samen hebben gesteld, kwamen de gebruikers altijd met de vraag om meer planten en natuur.

Je kunt deze bevindingen bijna overal toepassen omdat we overal stress ervaren en de behoefte om te ontspannen, zelfs in een fabriek zoals dit filmpje van de Ferrari fabriek mooi laat zien (vanaf minuut 0:40).

hoe gebruik je natuur in je interieurontwerp?

De simpelste methode is om gewoon planten te plaatsen in de verschillende ruimtes, zoals in het filmpje te zien is. Belangrijkste hierbij is dat mensen uitzicht hebben op de planten. Is er natuur rondom het gebouw aanwezig? Zorg er dan voor dat deze natuur door zoveel mogelijk mensen er uitzicht op hebben.

afbeeldingen van natuur

Is er geen budget (en het onderhoud ervan) of ruimte voor planten op kantoor of een uitzicht op natuur? Dan kun je altijd nog terugvallen op afbeeldingen van natuurlijke uitzichten. Ook hiervan is aangetoond dat ze ervoor zorgen dat we sneller ontspannen.

bijzondere opties

Afhankelijk van het budget en de behoefte van de klant, zijn er een aantal interessante mogelijkheden:

  • Plantwall. Een plantwall is een muur van planten. Vaak zijn muren in een gebouw toch nodig om ruimtes van elkaar te scheiden. Door de functie van muur met planten te combineren, bespaar je ruimte. Ook verbeteren plantwalls de akoestiek (mits goeds geplaatst) beter dan een losse plant.
  • Daktuinen. De naam zegt het al; een tuin op je dak. Deze hebben als bijkomend voordeel dat ze in de zomer het gebouw meer koelen. Ook zorgen ze ervoor dat steden minder snel opwarmen in de zomer.

1 gedachte op “Gebruik planten & natuur in je interieurontwerp

  1. Jan

    Ik ben het er mee eens dat planten niet mogen ontbreken bij een inrichting. Interessant dat planten ook een positief effect hebben op mensen. Een plantwall is een erg leuk idee, vooral voor lege muren die er kaal uitzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *